Indien - The Country of Chai
När vi svenskar pratar om Indien tänker vi fantastisk mat, fint resemål, te och spännande kryddor. Men när jag sitter här och sippar på min Chailatte kan jag inte låta bli att tänka på hur mycket av Indien vi har missat.
Indien är ett land som ligger i södra asien vars huvudstad heter New Delhi. Indien är det sjunde störta landet till ytan och det näst folkrikaste landet i världen. Detta gör Indien till den största demokratin då Kina är mest folkrikt. Indien är till ytan 3 287 590 km² och har en befolkningstäthet på 368,2/km² med sina 1 210 193 422 invånare. Ifall man jämför det med Sveriges yta på 449 964 km² och dess befolkningstäthet på 21/km² med sina 9 540 065 invånare kan man konstatera att de bor väldigt tätt i detta folkrika land. Indien har tidigare varit en englesk koloni och vart självständiga sommaren 1947. Deras statsskick idag är en förbundsrepublik vars president heter Pranab Mukherjee och dess premiärminister Manmohan Singh.
Ekonomi
Indien är uttryckt i PPP-termer (köpkraftsjustering) världens fjärde största ekonomi, efter USA, Kina och Japan. Samtidigt lever över 260 miljoner indier i fattigdom. Jordbruket och textil industrin är Indiens huvudnäring och de viktigaste produkterna är ris, vete, sockerrör, hirs, durra och baljväxter. Deras största export varor är jute, bomull, te, jordnötter och oljeväxter. Pågrund utav de naturtillgångarna är indien idag en av de främsta industrinationerna i världen. Men samtidigt är det ett fattigt utvecklingsland men stora sociala och ekonomiska problem då flera miljoner indier lever i absolut fattigdom. 2/3 av befolkningen sysselsätter sig med jordbruket.
Politik:
Indien är en federal republik och en parlamentarisk demokrati med ett självständigt domstolsväsende. Deras rättssystem är baserat på en skriven grundlag. Parlamentet består av ett folkvalt underhus och ett överhus med representanter från alla 28 delstaterna. Mandatperioderna är fem och sex år. Varje delstat har även ett eget parlament. Detta system har tillkommit med hjälp från Mahatma Gandhis parti "Kongress partiet". Mahatma Gandhi ledde miljontalsmänniskor i kampanjer av "icke-våldsamt motstånd" och under de flesta åren av Indiens självständighet har landet blivit led av detta parti. Detta ändrades dock under valet 1991 då inget av partierna fick majoritet och då bildade Kongress partiet en minioritetsregering. Denna regering inledde en liberaliseringsprocess som öppnade landets ekonomi för utländska investeringar och för internationell handel.
Under denna tid hade också partistrukturen förändrats, nu ökade stödet för en mängd regionala partier istället för en indelning efter att väljarna skulle välja efter kast, religion eller etnicitet som de hade tidigare. Detta var en av de avgörande händelserna för Indiens framtid.
Religion:
Fyra stora världsreligoner uppstod i Indien. Hinduismen, Buddhimen, Jainismen och Sikhismen medan Zoroastrismen, Judendomen, Kristendomen och Islam anlände under senare tid. Det finns många olika religioner och kulturer i indien efter detta men den mest omfattande religionen är Hinduismen. Hinduismen har en väldigt betydande roll för indierna då de än idag påverkas mycket av religionen. T.ex. att kon anses som helig och ska inte slaktas eller liknande. Men även kastväsendet har en betydande roll i dagens samhälle i Indien. Vilket innebär att man tror att man har föds inom ett visst kast och man ska leva efter det kast för annars kommer ens karma bli skadat. Är man såpass troende så kan det vara svårt att lämna sitt kast för ett annat liv. Tillexempel de lägre klasserna kan ha svårigheter att söka en högre utbildning eller jobb för de är rädda att sin karma bli befläckat och att de i nästa liv ska få det sämre. Detta är nog en stor faktor till varför Indien har så pass stor fattigdom som de har idag, även om dess ekonomi arbetar sig uppåt.
Elin
(http://www.regeringen.se/sb/d/3895)
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Indien#Kultur)
(http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/New-Delhi/Landfakta/Om-Indien/)
.